Laatupokkareita vuodesta 2013

Boheemipokkarit
Image

Arviot ja palkinnot

Jonkinlainen kotiinpaluu: arvioita

”Modernistisen novellin helmiluokkaa”

Marjo Pajusen toinen novellikokoelma kätkee aivan konkreettiseen keveyteensä yllättävää painoa ja tarkkuutta. Pajunen on kaukana autofiktiotrendsettereistä ja kykenee tiiviisti ilmaisten punomaan maailman yhtä hyvin Ranskasta kotikylälleen Pohjanmaalle palaavan opettajanaisen laina-Renaultin kuin Sveitsin tilalla sijaitsevan fantasiamaailman kahjon tietäjän ympärille.
Paras tulee lopuksi: kolmen lyhyen novellin trilogia, jossa kuvataan konkurssin kokeneen levykauppias-Antonin ja Everestiä valloittavan vuorikiipeilijä-Kaapon ystävyys, ei kuullosta paperilla kummoiselta mutta on modernistisen novellin helmiluokkaa tarkasti valittuine yksityiskohtineen.

-Vesa Rantama/ Nuori voima 1/2020


”Kevään kirjasuosikki”

Marjo Pajusen neljäs teos Jonkinlainen kotiinpaluu on yhdeksän kertomuksen sympaattinen paketti elämän sattumanvaraisuudesta ja yllätyksistä. Taiten kirjoitettu kokoelman niminovelli kertoo kotikonnuilleen Ranskasta palaavasta naisesta, joka saa oppia että sattuma ajaa aina unelmien ja suunnitelmien ohi. Myös Harry Wirtanen vaihtaa duuriin näyttää, että mitään suunnitelmaa ei voi pitää ennalta varmana.

-Jukka Väänänen/ Apu 16/2020


”Mustaa huumoria, monipuolisia tarinoita”

Marjo Pajusen kivasti taskukokoinen Jonkinlainen kotiinpaluu sisältää yhdeksän novellia. Pidin kovasti tästä pienestä novellikokoelmasta. Pajusen kieli on kirkasta ja aiheet monipuolisia; ennen kaikkea ne peilaavat hienosti nykyaikaa. Teksti soljuu rauhallisesti, novellit alkavat tarttuvasti ja tarjoavat myös yllätyksiä lukijalle.
Kaiken kaikkiaan oikein pirtsakka novellikokoelma, josta nautin ja jonka parissa viihdyin. Yllättäviä käänteitä, mustaa huumoria sekä monipuolisia tarinoita, jotka käsittelevät pääosin nykymaailman arkisia ilmiöitä, poikkeuksena entisaikojen sadunomaisesta legendaperinteestä ammentava tarina muinaisesta Bodon kylästä.

-Kirja Vieköön! kirjablogi 8. 1 2020


”Kerrassaan ihastuttava lukukokemus!”

Yhdeksän novellin kokonaisuus nappaa mukaansa ja luin teoksen lopulta yhdeltä istumalta. Pajusen elämänmakuiset ihmiskuvaukset saivat vuoroin liikuttumaan ja nauramaan. Teos oli kerrassaan ihastuttava lukukokemus! Ohut teos pitää sisällään valtavasti, mutta kulkee helposti mukana. Novellin ehtii lukea vaikka bussia odotellessa tai lounaalla. Ajateltavaa novelleissa kuitenkin riitti vielä pitkään lukemisen jälkeenkin ja ainakin itse jäin janoamaan lisää, kun käänsin viimeiselle sivulle. Niin paljon kerroksia, niin paljon ajatuksia!"

- Kirjallisuusblogi Kirjainmerkit


Todellista matematiikkaa: arvioita

”Dekkarimaisesti rakennettu kirja on helppoa kesälukemista. Tätä en sano moitteena, sillä keveän muodon alla on rikasta kaunokirjallista tekstiä ja yllättäviä filosofisia pohdintoja. Kiinnostavimmillaan teos on viedessään lukijan Azorien rannoille ja kaupunkien kaduille. Pajunen osaa kuvata tapahtumapaikat niin, että lukija näkee ne kirkkaana mielessään päähenkilön silmien kautta. Pajusen eheä tyyli ja kirjan mysteerirakenne toimivat loppuun asti ja pitävät lukijan otteessaan”.

Juha Karilainen Nokian Uutiset 21.5. 2018


”Kaikkineen Todellista matematiikkaa toimii kuin silmänkääntötemppu.
Kristianin tarinan varaan voi rakentaa jopa filosofisia pohdintoja siitä, ovatko menestys ja menetykset vain sattumaa vai toisilleen välttämättömiä vastapareja”.

Tapani Uusiniitty Ruovesi-lehti 17.4. 2018


"Marjo Pajunen omaa kyvyn rakentaa filosofisen, yllätyksiä täynnä olevan ja kysymyksiä herättävän kokonaisuuden. Kirjailija on myös oiva luonnon ja ympäristön kuvaaja. Jopa lokki näyttelee sivuosaa kirjan sivuilla. Pajunen laittaa lukijan älynystyrät lujille. Oivallus on ehkä kirjan paras anti. Se palkitsee lukijan. Viihdyttävä ja filosofinen romaani on helppolukuinen ja hyvää suomen kieltä. Marjo Pajusesta on tullut varteenotettava kirjailija".

Kriitikon näkökulma -ohjelma 12/2017


"Marjo Pajunen omaa kyvyn rakentaa filosofisen, yllätyksiä täynnä olevan ja kysymyksiä herättävän kokonaisuuden. Kirjailija on myös oiva luonnon ja ympäristön kuvaaja. Jopa lokki näyttelee sivuosaa kirjan sivuilla. Pajunen laittaa lukijan älynystyrät lujille. Oivallus on ehkä kirjan paras anti. Se palkitsee lukijan. Viihdyttävä ja filosofinen romaani on helppolukuinen ja hyvää suomen kieltä. Marjo Pajusesta on tullut varteenotettava kirjailija".

"Tarina on tunnelmaltaan vangitseva. Vaikka paikka ja aika on nimetty, niihin ei tartuta vähän väliä, ja sen ansiosta tarina on ajaton. Poissaoleva Kristian on myyttinen hahmo.
Pajunen kirjoittaa kaunista, eläväistä kieltä. Lukiessa heräsi matkakuume. Näin paikkoja hyvin selkeinä mielessäni, melkein haistoin tuoksut".

Kirjablogi Hemulin kirjahylly


"Kiinnitin huomioni etenkin kuvailevaan tekstiin, jossa "lyhdyt nykivät kuin ongenkohot narulla" ja "vuoret olivat pukeneet ylleen mustat viitat yön suojaksi". Toisinaan pysähdyin miettimään, mitä filosofiseksi kuvattu kirja haluaa minulle kertoa. Se kuiski monenlaisia asioita, joista minun oli yritettävä napata kiinni.

Kirjablogi Unelmien aika


Tiikerin sulamisaika
Tiikerin sulamisaika vuoden 2016 romaani 2. palkinto

”Tiikerin sulamisaika on lämminhenkinen romaani yhden aikakauden lopusta. Kirjoittaja kuvaa kolmea kesän loppumisen päivää – hellepäiviä ja supermyrskyä – kiireettömästi ja elävästi kaiken matkaa taustoja lisäten. Kirjan kieli on erinomaista ja ammattimaista. Kirja on tehty alusta loppuun saakka hyvin ansiokkaasti. Romaanista tulee mieleen amerikkalaistaiturin John Steinbeckin tuotanto, niin yksityiskohtaisesti ja ansiokkaasti tapahtumia ja miljöötä kuvaillaan. Monissa lähes eleettömästi kuvatuissa tapahtumissa on vahvaa symboliikkaa, joka lähestyy runoutta. Erityisen kaunista ja runollista teoksessa ovat luonnon ja ympäristön taianomaiset kuvaukset, jotka ihan itsessään nousevat esiin erityishelminä. Erinomainen kirja!”
- Päätalo-instituutti

”Tiikerin sulamisaika- romaanissa on hieno tekemisen ote. Suomen kieli on hyvää ja luovuus paistaa esiin joka sivulta!”
Kriitikko Teuvo Laine/
Kriitikon näkökulma 2016


Keltainen hammasharjasyndrooma
"Kirjailijalla on silmää laatia mielenkiintoinen novellikokoelma.
Arkipäivään sijoittuvat, välillä kummallisetkin novellit ovat mielikuvitusrikkaita ja ajattomia. Kieli on hyvää ja tarinoiden monipuolisuus yllättää. Ihmisläheinen ja hauska kirja"
Kirjallisuuden kentillä 26.4.2014

"Positiivinen yllättäjä! Novellien kirjoittaminen on haastava laji, mutta Pajunen suoriutuu siitä varsin hyvin arvosanoin".
-psrakastankirjoja